Bavel fietst om stelt duurzaamheid centraal. Hoewel we duurzaamheid al hebben opgenomen als een van onze fundamentele waarden, vinden we voortdurend manieren om onze inspanningen op het gebied van duurzaamheid te verbeteren. Wij vinden het belangrijk dat je kunt genieten van recreatie in de natuur terwijl je het tegelijkertijd respecteert en beschermt.

Onze huidige inspanningen op het gebied van duurzaamheid zijn laatst erkend en we hebben dan ook de prijs van ‘Duurzaamste Evenement Breda 2018’ in de categorie Sport, Parcours en Overig in ontvangst mogen nemen.

Afval
Wij zijn fundamenteel schoon en willen een goed voorbeeld geven om anderen te inspireren. Voor ons zijn het de kleine dingen die een verschil maken, vooral met betrekking tot afvalbeheer. We hergebruiken onze apparatuur voor elk evenement. Plastic bekers worden niet (meer) gebruikt tijdens onze ritten. De fietsers gebruiken hun eigen waterflessen die ze kunnen bijvullen. Tijdens het fietsen wordt geen voedsel of ander afval achtergelaten. Wij zorgen ervoor dat geen afval in de natuur terechtkomt. 

Mobiliteit
Mobiliteit naar evenementen draagt in grote mate bij tot de totale CO2-uitstoot van evenementen. De meeste van onze deelnemers reizen met de fiets. Bovendien moedigen we het gebruik van lokale sponsors en leveranciers aan, wat de reisafstanden vermindert. Beide inspanningen zorgen ervoor dat ons evenement een lage hoeveelheid CO2-uitstoot in vergelijking met andere evenementen.

Energie
Momenteel maken we gebruik van een duurzame energiebron om ons evenement van stroom te voorzien. In plaats van een generator of dieselaggregaten te gebruiken om ons evenement van stroom te voorzien, gebruiken we vaste spanning.

Toekomstplannen
We streven er voortdurend naar onze duurzaamheidsprestaties te verbeteren. We willen een beter afvalplan implementeren en daarom verminderen we het gebruik van flyers. In plaats daarvan willen we ons richten op communicatie via sociale media platforms.

E-bikes zullen worden geïmplementeerd om bij te blijven met huidige ontwikkelingen; 50% van het totale aantal verkochte fietsen in Nederland zijn E-bikes. De energie om de E-bikes te leveren komt uit een duurzame bron, in samenwerking met het project Airqon.

We willen de jeugd aanmoedigen om deel te nemen aan onze evenementen. Fietsen is een geweldig en milieuvriendelijk onderdeel van onze cultuur dat waardering en respect voor de natuur bevordert.

“Afval laten slingeren of weggooien in de natuur, is zo niet chique!”